Tierp

Min morfars släkt kommer med några undantag samtliga från Tierps socken i norra Uppland. Tierps socken ligger söder om Tierp kring Tämnarån med Tämnaren i söder och genomlöpt av Uppsalaåsen och med en avskild del i norr söder om Dalälven. Socknen är till stora delar en slättbygd som omges av flack skogsbygd.

Socknen omtalas första gången 1291, men har en betydligt längre historia. I en inventering från Uppsala läns länsstyrelse 2012 konstateras att bygdens framväxt kan följas 4000 år tillbaka genom tydliga bebyggelselägen från sten- och bronsålder där den mest kända är Torslunda som förutom lämningar från stenåldern också innehåller boplatslämningar från brons- och järnåldern.  Centralpunkten i socknen är Tierps kyrka som är en av Upplands största landsbygdskyrkor och som började byggas runt  år 1300.

Traditionellt har socknen präglats av jordbruk men under 1600-talet anlades två vallonbruk, Ullfors bruk 1647 och Söderfors bruk 1676, det sistnämnda blev egen socken 1699. Centralorten Tierp tillkom i samband med byggandet av järnvägen mellan Uppsala och Gävle 1874. 

                                          Karta över Tierps tingslag 1863

Inom detta område utspelar sig krönikan som får gå under namnet Tierpsanorna. Det börjar med några ord om min morfars föräldrar.

Kristina Augusta Eriksson och Per Johan Eriksson

ONSKARBY

Min morfars föräldrar hette alltså Per Johan Eriksson och Kristina Augusta Eriksson. Per föddes i torpet Nordanåker strax mellan Ålfors och Månkarbo. Han var tredje barnet till torparen Erik Olsson och Stina Cajsa Ersdotter. Torpet låg under Ullfors bruk vilket innebar att man betalade arrende i form av kontanta medel för att få bo på torpet och att bruka marken.

Augusta föddes i ett annat torp, Töbro torp, på gränsen mellan Östervåla och Tierps socknar. Hennes föräldrar hette Erik Carlsson och Brita Ersdotter och Augusta var äldsta barnet. Detta torp tillhörde Gysinge bruk som låg vid Dalälven ca 20 km därifrån fågelvägen.

Per och Kristina gifte sig 1895 och Kristina hade då redan en son, Karl Johan född några månader innan bröllopet. I födelseboken står inte vem som var far till barnet men Karl kom att bli behandlad som de övriga i familjen. Paret slog sig ner i Onskarby nära Ullfors bruk och arrenderade där ett torp som liksom det i Nordanåker tillhörde bruket.

Tillsammans skaffade Per och Kristina inte mindre än 16 barn vilket även under det barnrika 1800-talet var ovanligt och paret uppmärksammades i en artikel i Tidskriften Kvällsstunden 1995.

Min morfar, Erik, syns längst bak på bilden som bör ha varit tagen 1916 eller 1917 i hemmet i Onskarby. Med finns även Augustas mor, Brita Ersdotter.

Augusta dog 1943 och Per Johan 1954. Dessa blir utgångspunkt för sökandet efter rötterna bakåt i det vi får kalla Tierpsanorna.

Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång